Er du blant dem som forbinder tepper med gamlinger og de britiske øyer? Da er du ikke alene. Mens parketter og laminater de siste tiårene har blitt stadig mer populære her i landet, har teppet tapt terreng.

Vi tør ikke å påstå at vi har svaret på hvorfor teppet her i landet har mistet markedsandeler til fordel for de harde gulvtypene. Men vi antar at to av årsakene er at mange oppfatter teppet som en uhygienisk og upraktisk løsning.

Vel, spørsmålet er om ikke teppet har fått et ufortjent dårlig rykte. Teppet har nemlig også en del unike, positive egenskaper.

Varmt
For det første er teppet blant de absolutt varmeste gulvbeleggene å gå på. Har du varme i gulvet er kanskje ikke dette argumentet spesielt interessant. Det er imidlertid et tankekors at elektrisk gulvvarme – og vannbåren varme for den saks skyld – er energikrevende og dermed har negative økonomiske og miljømessige konsekvenser. Teppet produserer den opplevde varmen «gratis». Ifølge tilhengerne kan temperaturen i et rom senkes med både en og to grader hvis man velger teppe fremfor laminat eller fliser. Hvis du er av typen som er frossen om morgenen, vil et teppe på soveromsgulvet garantert gi deg en triveligere start på dagen enn både parketter og tregulv, for ikke å snakke om laminater og fliser.

Mykt
Forutsatt hyppig renhold, egner teppet seg godt på soverom. I tillegg til å binde svevestøv, vil teppet gi en varmere start på dagen for bare føtter.
Også barn som leker på gulvet vil ha glede av et teppe, som i tillegg til å oppleves som varmt, også er blant de absolutt mykeste gulvbeleggene på markedet. Fordi teppet er mykt å gå på, vil mange oppleve mindre behov for tøfler eller klikk-klakker og i stedet kunne gå barbent eller på sokkelesten. Tilhengerne går så langt som til å hevde at tepper er bra både for føtter og ledd. Mykheten innebærer også en redusert risiko for at ting knuser når de mistes og at mennesker skades alvorlig når de faller.

Friksjon og støydemping
Samtidig sørger teppets friksjon for å redusere risikoen for at du faller i første omgang. Dette er blant årsakene til at mange velger teppebelegg i trapper. En annen fordel ved teppet er at det demper støy generelt og trinnlyd spesielt, noe som er spesielt interessant for dem som bor i hus med flere etasjer og relativt dårlig lydisolerte etasjeskillere.

Skjuler ujevnheter

Et teppe med relativt lang luv er unikt i den forstand at det kan skjule både småhull og skjevheter. Teppet er derfor et interessant alternativ for deg som ikke har råd eller tid til å starte med avretting eller annen utbedring av eksisterende underlag. Når det er sagt, må det understrekes at resultatet alltid vil bli aller best med et perfekt avrettet og plant undergulv.

Hva med hygiene og luftkvaliteten?

Men hva med hygienen som jeg nevnte som en svakhet innledningsvis? Jo, det er ingen tvil om at teppet stiller større krav til eieren om hyppig og jevnlig renhold enn de fleste andre gulvalternativer. Men hvis man er av den huslige typen som ikke har noe i mot støvsuging og tepperens, så har teppet en unik fordel å by på. Teppet binder nemlig støvet, slik at det ikke virvles opp i pustehøyde. Forutsatt jevnlig støvsuging vil dermed teppet faktisk produsere bedre luftkvalitet enn alle de andre gulvalternativene.

Vi i Gulvleggeren har montert tepper og teppeflis i både private hjem og kontor lokaler siden 1975, spør oss om råd og få en uforpliktende befaring om hva vi kan gjøre med deres gulv.

Share